Jurnalistul David Frost a murit la vârsta de 74 de ani

David Frost, jurnalistul britanic care l-a intervievat pe preşedintele Richard Nixon, a murit la 74 de ani, potrivit CNN. Este cunoscut pentru emisiunile pe care le realiza cu oamenii politici.

Sir David Paradine Frost s-a născut la 7 aprilie 1939. A fost un jurnalist, comediant, scriitor, prezentator de televiziune şi a avut ani la rând  emisiuni la TV.

Timp de două decenii, David Frost a fost gaza emisiunii „Prin gaura cheii”, unde i-a avut ca invitaţi pe mulţi politicieni. Este jurnalistul care l-a intervievat  în mai multe rânduri pe preşedintele Nixon despre scandalul Watergate.

De anul trecut era gazda emisiunii săptămânale „Interviul lui Frost”. În perioada 2006-2012 a avut o emisiune la televiziunea Al Jazeera în limba engleză.

David Frost a murit la 1 septembrie în urma unui atac de cord în timp ce se afla la brodul navei Regina Elisabeta, unde era prezentator în cadrul programului „Insights”.

„Sunt alături de familia lui David Frost”, a scris primul ministru David Cameron pe contul său de Twitter. „El a fost, şi cu siguranţă cu mine s-a întâmplat acest lucru, şi prieten dar  şi un intervievator de temut”, a mai scris David Cameron.

Pe lângă activitatea sa jurnalistică, ce s-a întins pe parcursul a cinci decenii, David Frost a devenit celebru la nivel internaţional şi pentru numeroasele sale interviuri realizate cu şefi de state şi nume mari ale politicii mondiale.

Născut pe 7 aprilie 1939, David Frost a realizat timp de două decenii emisiunea “Through the Keyhole”, între anii 1980 şi 2000. Din 2012, el era gazda programului săptămânal “The Frost Interview”.

Totodată, din 2006 şi până în 2012, el a realizat emisiunea săptămânală “Frost Over the World on Al Jazeera English”. În cadrul acestei emisiuni, Frost a intervievat personalităţi precum fostul premier britanic Tony Blair, preşedintele Omar al-Bashir al Sudanului, Benazir Bhutto şi preşedintele statului Nicaragua Daniel Ortega.

Între anii 1993 şi 2005, a realizat la BBC emisiunea “Breakfast with Frost”, care era difuzată duminica dimineaţă.

Pe 20 şi 21 iulie 1969, a prezentat emisiunea “David Frost’s Moon Party for LWT”, un maraton TV de zece ore care a prezentat publicului britanic primii paşi făcuţi de astronautul Neil Armstrong pe Lună.

Frost a fost singurul jurnalist care a reuşit să intervieveze opt premieri britanici, între anii 1964 şi 2010 (Harold Wilson, Edward Heath, James Callaghan, Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair, Gordon Brown şi David Cameron) şi şapte preşedinţi americani, între anii 1969 şi 2008 (Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton şi George W. Bush). De asemenea, a fost ultimul jurnalist care l-a intervievat pe Mohammad Reza Pahlavi, ultimul şah al Iranului.

Interviurile sale cu Nixon au stat la baza unei piese de teatru scrise de Peter Morgan, pusă în scenă atât la Londra, cât şi pe Broadway, New York, şi dezvoltată ulterior pentru marele ecran, cu Michael Sheen în rolul lui David Frost şi Frank Langella în rolul lui Richard Nixon. Filmul regizat de Ron Howard a fost lansat în 2008 şi a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, BAFTA şi Oscar.

David Frost a fost recompensat cu numeroase premii, printre care un Emmy pentru întreaga carieră, a fost membru al Academiei de film şi televiziune din Marea Britanie (BAFTA) şi a fost înobilat, în 1970, cu titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic.


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>