Săptămâna Europeană a Tineretului 2013

Puţini dintre noi ştim că în această săptămână se sărbătoreşte Săptămâna Europeană a Tineretului 2013. Celebrată în 33 de ţări, aceasta constă în organizarea a diferite evenimente şi activităţi de către instituţiile de profil. Mai mult, mâine, Comisarul European Androulla Vassiliou va fi gazda celui mai important eveniment desfăşurat în această săptămână, Forumul European de Tineret, eveniment ce se va desfăşura la Bruxelles şi va sărbători 25 ani de programe de tineret la nivel european (Youth in Action).

Din păcate în România, evenimente vor fi organizate doar în Bucureşti şi Cluj Napoca. Decizia alegerii celui de al doilea oraş vine în contextul în care capitala Ardealului va deveni pentru un an, în 2015, Capitala Europeană a Tineretului.

Şi totuşi de ce nu se petrece nimic în celelalte oraşe? De ce în Iaşi, Timişoara, Arad, Craiova, Braşov, Sibiu sau Ploieşti, autorităţiile nu au organizat nimic? Să fie oare lipsa de activitate a organizaţiilor non-guvernamentale pentru tineret sau lipsa de implicare a Direcţiilor Judeţene pentru Tineret?

Pentru un oraş ce a dat de-a lungul timpului campioni naţionali şi internaţionali, pentru un oraş ce investeşte în tineret, mă întreb de ce oare nu am organizat nimic?!

Există şi la noi mai multe organizaţii non-guvernamentale pentru tineret, dar munca lor, aparent, nu este promovată. Exemple sunt multe, plecând de la ligile studenţeşti şi de elevi (Organizaţia Studenţilor din UPG, Asociaţia “Club LMV”) şi până la organizaţiile internaţionale (AIESEC Ploieşti, Junior Chamber International Prahova, Rotaract Ploieşti).

Fiind implicat de peste 10 ani în mediul ONG-ist, cunosc foarte multe organizaţii care reuşesc cu fonduri insuficiente să realizeze proiecte grandioase. Un exemplu foarte bun îl reprezinta Junior Chamber International (JCI) Prahova, organizaţie care săptămâna viitoare va organiza, în parteneriat cu Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, Zilele Carierei. Acest eveniment va fi format din 2 componente, una dedicată unui târg de joburi şi a doua dedicată dezvoltării personale, practic pe parcursul celor 2 zile se vor desfăşura diferite seminarii tematice. De ce mi se pare acest eveniment extraordinar? Deoarece aceşti tineri au reuşit să facă acest eveniment, la care şi-au anunţat prezenţa companii naţionale şi multinaţionale, cu un buget minim. În plus, atât pentru angajatori cât şi pentru participanţi, accesul este gratuit. Toate aceste lucruri demonstrează că se poate!

Închei acest articol cu un citat al lui Margaret Mead : “Să nu te îndoieşti niciodată că un mic grup de oameni atenţi şi devotaţi poate schimba lumea. Pentru că este, într-adevar, singurul lucru care a fost făcut vreodată”.

Editorial publicat in cotidianul Telegrama


Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>